Okulumuzu yaptıran hayırseverimiz Dr.Kerim Cangır'ın dilinden okulumuzun hikayesi...
“Biz eşimle beraber doğduğum köy olan Pınarlıbelen köyünde, Mumcular bölgesinde, 1998 yılında bir ilköğretim okulu yaptık. İsmi Nilgün-Dr.Kerim Cangır İlk Öğretim Okulu. Fakat 4+4+4 sistemine geçildikten sonra Pınarlıbelen İlk Okulu ve Ortaokulu oldu.
Ben Pınarlıbelen köyü Karanlık mahallesinde doğdum. Ailem tütüncülükle ve zeytincilik ile geçinen, kendi emeği ile kavrulan bir köylü ailesi, beş kardeşiz. Beş kardeşin de en büyüğüyüm. Bizim köyümüz Pınarlıbelen Cumhuriyetimizin ilk on yılındaki atak olarak gördüğüm devrimci çalışmalar sonunda, Türkçe yani Latin harflere geçildiği dönemde 1928 yılında, merkezi bir köy olduğu için hemen eğitim ve öğretim başlamış.
Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Bahriyeli dayımız vardı. Köyümüzün ilk okuyanlarından, 95 yaşındaydı. Dolayısı ile okuma yazma oranı yönünden en gelişmiş, üniversite ve meslek sahibi olma yönünden de Bodrum’un en önemli köylerindendir.”
KIZ KARDEŞLERİ OKUYAMADIĞI İÇİN OKUL YAPTIRDILAR…
Dr.Kerim Cangır okul yapma kararını ise şu sözler ile dile getirdi; “Okul yapma düşünceniz nereden oldu derseniz' Biz beş kardeşin dördü, üniversiteyi bitirdik. Şu an iki kardeşim Lise öğretmeni, bir kardeşim de Yüksek Ziraat Mühendisi. Ben de Tıp doktoruyum. Üç kardeş biz parasız yatılı sınavını kazanıp ülkemizin değişik yerlerinde ben de Salihli Parasız Yatılı Lisesinde bitirdim. Parasız yatılı sitemi de Cumhuriyetimizin eğitim alanındaki en önemli sosyal projelerinden birisidir. Benim gibi köylü ve yoksul aile çocukları bu şekilde eğitim gördüler.
1998 yılında o günkü Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin sekiz yıllık eğitime geçtiğinde bizim köyümüzde sadece ilkokul vardı. Ortaokulda mecbur olduğu için ya Mumcular’a gidecekti. Biz eşim Nilgün ile Bodrum’da bir kooperatifte bulunan hissemizi sattık. Okulumuzun inşaatını 1999 yılında başlattık. 2000 yılının başında okulumuz öğrenime başladı.”